Kako razmnožiti pepino ?

napisala Petra

Še nekaj kar bi znalo biti zanimivo poskusiti - razmnoževanje pepina;

Torej, pepino je trajnica in zraste v grmicek visok nekje med višino paprike in paradižnika. Latinsko ime je Solanum muricatum.


Baje so najbolj rodne mlade rastline, zato ga mnogi gojijo kot pelargonije. Jaz ga gojim prosto v rastlinjaku, pred tem pa sem ga nekaj let imela v posodi in sem precej sentimentalno navezana za že castitjivo rastlino. Kot posodovka je prezimoval na verandi ali v dnevni sobi, kjer je bilo dovolj toplo in svetlo. V kleti oz. ne-osvetljenih prostorih kjer ni svetlobe ga ni priporocljivo imeti, ker ne miruje. Garažno okno bi verjetno zadostovalo da preživi. Čeprav je res, da v nujnih primerih gre uporabiti vsakršen brezmrazen prostor - v neogrevani garaži so mi uspeli med drugimi preživeti eksoti kot npr. banana, avokado, tamarilo, ...

Nazaj na pepino.

Pripravite posodo in substrat: posoda je lahko kar banjica od sladoleda (ta velika od LJ mlekarn ima prirocen prozoren pokrov). Zelo uporaben je sobni rastlinjak za sejanje. Ker boste potikali samo zdrave in mocne rastline sterilizacija posode ali substrata ni potrebna. Posodo do polovice napolnite z zemljo – drugo polovico bodo zasedale rastline. Ce uporabljate sobni rastlinjak, napolnite spodnji del do 1 cm pod vrhom. Za substrat za podtikanje jaz uporabljam presejano mešanico listovke, gradbene mivke in vrtne zemlje v razmerju 2:1.1, sicer pa so na voljo tudi umetne mežanice prav za podtikanje. Po koncanem delu posodo zaprite in postavite na svetlo mesto, a ne na direktno sonce. Zelo prakticen trik je kar sencenje z belim papirjem. Recimo, da vaša posoda s potaknjenci stoji na notranji strani okenske police v stanovanju. Sencite jo preprosto tako, da na steklo pred njo nalepite primerno velik list belega papirja. Zemlja naj je stalno vlažna, ne sme pa biti mokra. Vsak dan dvignite pokrov in prezracite.

Potaknjenci: odrežite približno 5 cm dolge potaknjence, ki naj imajo vsaj po tri nodije (to je tisti del, kjer je list). Najboljši potaknjenci so vrhnji, primejo pa se tudi nižji deli vejice. Odrežite ca. 2 mm pod nodijem in odstranite spodnji list ter skrajšajte srednjega za polovico. Spodnji del potaknjenca poprašite s hormonom za koreninjenje (odvisno od zrelosti za zelene ali pol-olesenele potaknjence) in potisnite do sredinskega lista v zemljo. Deluje tudi brez hormona, a ta nacin je hitrejši. Potaknjenci se ukoreninijo kadarkoli in to v zelo visokem odstotku. Ukoreninjanje je hitrejše pri višjih T, uspe pa tudi pri ca. 10 ° C, a traja malo dlje. Torej, pri recimo sobni temperaturi, pricakujte tvorbo korenin v okrog 14 dneh. Pazite na mlade korenine pri presajanju ker so zelo krhke! Vsi poteknjenci bodo imeli enake lastnosti kot vača matična rastlina.

To je vsa skrivnost. Veliko sreče!

Če se vam z podtikanjem ne da ubadati ali pa nimate maticne rastline lahko pepino vedno dobite v zavodu Raznolikost. Stalno imamo na voljo nekaj sadik – velikih ali malih, od navadnega in rdecega pepina.

 

Pepino
Sadež pepino je vsakdanji v Kolumbiji, Ekvadorju, Boliviji, Peruju in Cilu, a redek drugod, saj je obcutljiv na prevoz. V Evropi so jih prvi opisali zgodnji španski kronisti, ki so navedli da jih pogosto gojijo domacini na obali; dolina Moche v Peruju je znana po pepinih, ki so bili pogost okrasni motiv Moche indijancev. Pepino je dokaj odporen na mraz. V naravi raste od nižin do 3,000 m nad morjem.

Pravkar posajeni potaknjenci pepina

 

Pepino: plod in cvet

 

Nazaj na vrh / Back to top

Domov / Home